住酒店哲學

住酒店對小朋友嚟講既興奮又開心, 好多新奇嘢 包括酒店嘅牙膏牙刷沐浴露洗頭水, 迷你得意, 包裝精美, 所以每次住酒店全部都會打包返屋企.

大個了又覺得反正免費下次又可以用來旅行, 但係其實次次住酒店都會有供應, 跟本用不著, 一段時間之後屋企就會有一大堆…

自此之後, 已好一段時間, 基本上都唔會掂, 因為實在太浪費全部都係一次性, 除咗酒店嘅水, 紙巾, 一兩條抹手嘅毛巾, 就算住一個星期所有嘢都原封不動,去一次外地碳足印已經超標, 可免則免希望盡量減少浪費.

另外, 有啲酒店基本上咩都唔會畀, 有需要再問佢哋. 一定是純非商業考慮, 聽起來會覺得佢哋縮骨, 但我非常讚好, 因為好多人都好似我以前咁無聊, 最後又係拎去堆填. 無任歡迎酒店的做法!

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s