朝朝新鮮自家包 | Philip HD9045/30 麵包機

話說由9月開學起 Kelvin 哥早餐一般都會 request 果 jam 包, 就當然是買現成方包.

但一般買回來 (聖安娜… 等), 唔睇成份由自可, 一睇可能食唔落, 一大堆不是認知做麵包材料的東東.

但基於以往手做包的經驗, 明白不是這麼容易加上超懶, 時間也不容許平日花幾個鐘去整.

非常巧合的買了個二手但全新 Philip HD9045/30 麵包機.

第1次按跟機食譜, 個包發唔起, 又硬又細, 仲好大陣 yeast 味, 期望越大, 失望越大.

加上新機落地, 擔心又多件放多過用的雜物…

1-white

IMG_20161213_062010.jpg
難得Kelvin哥貪新鮮都食左細半個, 都叫有點安慰.

可幸時代進步, Google一下便找到幾個相關的Blog, 包括 Lyric Loves, 完全解答所有問題:

– 跟機食譜是西包, 水份比例少, 所以會較實在. 亦無奶或蛋等助發酵的材料

– 但最致命應是我無"篩"粉!

– 機是死人是生, 先抽起yeast同小量水, 其他材料先入機攪成一舊, 停機1小時後才放回yeast及小量水重新開機, 另到麵粉能吸足水, 發得靚.

– 材料要比機建議的少, 如1磅cycle的只做半磅, 原理同上.

– 除了新米要試水, 麵粉也要試及按受水度調整, 用麵包機確實可幫忙減省很多人手, 氣溫等變數.

第2次就借用 Lyric 食譜, 但有按手上食材改了些, 也跟足其後下方法, 成功在望!!!

 

都算合格, 明確有好多大的洞洞, 最後一片未留影就食左 🙂

但覺得水份有點多, 應可再發得最高一點, 鬆一點.

到第3次減了水, 確實又再高了點, 味道同口感家中兩寶也非常滿意, 做出來有點像軟法包!

img_20161215_061435_hdr

現在晚上set機, 明早收包! 自家新鮮包包!

欲知切開如何, 且待下post分解 😉

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s