My Princess | 直立式蒸氣掛燙機

img_20161127_145512-collage
Winter “uniform"

古語有云 If you take care of things they’ll take care of you!

同一件衫, 有燙過同無可以是十萬九千丈遠.

但用燙斗,燙衫板感覺好大工程, 好易會的唔起心肝.

掛燙機就無須"開檔", 只要插電加一按就得, 大大的推動了我.

自從 Kelvin哥返學, 只買了一套校服(星期1, 3, 5)同一套運動服(星期2, 4).
因都是著o個3個鐘放學即換衫, 加上學校都有冷氣, 所以都是 weekend 機洗一次, 有需要spot clean, 或手洗(好是旦o個種), 但每次著前都會過蒸燙一次.

由9月到而家轉了冬季校服, 都是同樣一套ok.
返正只著幾個月又會轉回夏季, 暑假返來都唔知仲著唔著得返 (當然希望要買新!)

返正都開了機, 我自己的, 也試過有時間連 T-shirt 都燙幾下, 真的有差!

但如果要求非常筆直的都是要用燙斗, 我返而覺得8-9成直唔會太刻意同 over-done.

所以入手有十年的 Princess (就算早年多處冬眠) 現已回本.

現年市面多了得多選擇, $300-500都有, 但最好是買有個架的, 放便好多.
手提的(因為要入水)會較重同好快因漏水等問題死機的(之前用過怕怕).

相信是云云買過的非必要電器中最實用首選.

廣告

One thought on “My Princess | 直立式蒸氣掛燙機

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s