愛屋及烏 | 兒科醫生

img-20161107-wa0001-collage
幪面病君 (3歲+2星期)

話說上個月Kelvin哥氣喘所以轉睇了一個兒科專科醫生.

其實以前都有睇過, 但次次總是下不了決心去, 是因為D姑娘…

不要寄望打電話掛號會打得通(不過其實都好common), 親身去掛姑娘次次只會話要等起碼兩個鐘, 態度非常非常趕客, 亦唔會提供任何時間.

起初以為人多, 所以唔好老脾.

上個月因為病得有點急, 加上星期六大把時間, 所以就的起心肝去Walk-in.
姑娘又例牌話要起碼等兩個鐘, 叫(打發)我地返去等, 眼見就只有幾個人(3,4個, 其中有D應已睇完).
就說我們在這裡等, 姑娘即話今天人唔多應可快D…

其間一直有掛了號的人入來睇, 但有3份1都同姑娘有交情, 不是有備(生果, 糖, 餅…)而來, 就是幫姑娘買了私人o野.

差不多半個鍾有多, 去問姑娘, 話下個到.

有家人一入來個姑娘直頭走出counter pass包糖比個細路食, 唔講你知是在睇醫生, 仲以為是去姨媽姑姐度拜年!

明明話下個到我地, 轉頭以為我無留意就偷偷雞揮手叫個家人入去先.
投訴是無用, 因為是否掛號, 幾點… 都只有姑娘知.

很明顯新來是最下線. 而我是非常介意!!! 但更不會去賄賂.

有人情味是好事, 但不應凌駕於專業. 除非是士多茶記又唔同.

要不是個醫生確有料有經驗, 下世都唔會去!

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s