好用飲水杯 x 飲水教學

飲水一直不是 Kelvin 哥強項, 唔迫唔飲 =><=

生平等1隻飲水杯 Avent Spout Cup 是約未滿1歲時買的
因為 spill-proof 唔啜唔出水… 用左幾次已 bye bye! (=丟錢)

之後想直接用飲管杯算了, 不一定要用 spout cup
一田買 $2X (Made in Japan), 直接用 disposable 飲管, 又方便洗
只是出街要帶杯, 又要帶一袋飲管, 有點煩


到了1歲多婆婆帶就開始 train 用細開口杯飲水, 當然開頭飲得最多是口水肩

開始時排排坐, 空杯放枱, 另外1杯水, 用隻湯匙畢1匙水, 飲完再畢另1匙.
Kelvin 哥好鍾意次次 bottoms up, 好有滿足感, 超high, 另加公公大量誇張讚美.

慢慢飲得叻咗, 會加多dd水, 可能要飲兩次… 如此類推

到了歲半有多都算可以用大人杯飲水 (大人杯圓周大, 小嘴飲會比較易漏)
到現在差不多2歲, 1次比1/4 到 1/3 杯都可以 + 誇張讚美大量(例)

出街就用吸管杯 Playtex Playtime Straw Cup (一田約HK$80-90)
用了2隻, 因為覺得2-3個月就要換飲管, 但又買唔到 replacement 飲管, 不想一直為換條管去買隻杯, 超浪費!

上個月 759 Skyland 買的 (正價7折後約HK$5X)

3合1: 先用 spout, 之後 training 用有孔開口, 最後用全開口
唔使換飲管, 如果一早知道我一開始只會買這隻, 覺得 training 同出街用都唔錯

但因為 Kelvin 哥已用了開口杯, 在家是不會用這只, 因相對開口細流量慢. (唔夠豪爽)
所以只會出街用為主.

在家用Ikea 水杯, 好似HK$1X 有4-5只, 大量 replacement 加上點掉都得 😉

買過好多科學瓷, 一掉就崩, 已經有N隻匙, 碗, 杯…. 因為Kelvin 哥時常都有心無意的…

其實 train BB 飲水最緊要好耐性, 多耐心加更多耐力, 用什麼杯返而是其次
幸運有婆婆帶, 安心~~~

尋晚熱, 婆婆家一次飲了共1杯大人杯的水, 重點是唔使換衫!!!
老懷安慰ing 😉

bottoms up! YEAH!
廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s